Veel gestelde vragen

Irish softcoated wheaten terrier 019 (003)

 Kan een wheaten met andere huisdieren ?

 Ja, mits goed opgevoed en altijd onder begeleiding , het jachtinstinct blijft immers aanwezig.

 Moet een wheaten veel lopen ?

 Een Wheaten moet zijn energie buiten kwijtraken, anders zal hij daar in huis zelf voor zorgen door te slopen en/of te blaffen. Als hij een keer per dag een uurtje los kan ravotten, het liefst samen met andere honden, dan voldoen de resterende kleinere “rondjes om” aan de lijn.

Wat eet een wheaten ?

Om een mooie vacht te kunnen krijgen en onderhouden, heeft een Wheaten goed voer nodig. Dat kan premium droogvoer of versvleesvoeding zijn. Belangrijk is genoeg hoogwaardige eiwitten en toereikend Omega 3/6/9 vetzuren.

 

Hoe vaak moet een wheaten gewassen worden ?

Zo vaak als nodig is, zeker als uw Wheaten een smeerpoets is, maar niet vaker dan één keer per maand.

Houden wheatens van zwemmen ?

 Van nature zijn Wheatens geen zwemmers, meestal willen ze niet verder dan hun pootjes hoog zijn, uitzonderingen daargelaten. Ze kunnen het echter wél leren.

 

 Kunnen wheatens alleen zijn ?

 Geen enkele hond kan hele dagen alleen blijven, maar tijdens de opvoeding is het wel belangrijk dat Wheatens leren om even alleen te zijn. Als ze dat geleerd hebben, kunnen ze een paar uur alleen zijn.

 

 Kunnen wheatens met kleine kinderen ?

 Ja, als ze goed zijn opgevoed en vanaf pup zijn opgegroeid met kinderen dan wel. Nooit uw Wheaten (of welke hond dan ook) met een kind alleen laten! Zowel kind als hond moeten met elkaar vertrouwd zijn/raken.

Kunnen wheatens mee op vakantie?

  Een goed opgevoede Wheaten kan zeker mee op vakantie. Dat gebeurt bij heel veel Wheaten eigenaren ook, tot groot genoegen van Wheaten en hun baasjes. Kamperen vinden ze helemaal het einde.

Kunnen wheatens naast de fiets lopen?

  Vanaf een jaar, als ze volgroeid zijn, kunnen ze naast de fiets. Dit moet wel opgebouwd worden, zoals ook mensen hun hardlooptraining moeten opbouwen. Houdt er rekening mee dat een hond op blote voeten loopt, en dat het wegdek ruw is en soms zelfs heel heet . Honden kunnen nauwelijks zweten, en raken daardoor hun warmte moeilijker kwijt. Tijdens warmer weer zijn lange stukken fietsen af te raden.


Hoevaak moet een wheaten gekamd worden ?

Één tot tweemaal per week

Hoevaak moet een wheaten geknipt worden?

Als het nodig is, meestal is dat bij een volwassen wheaten ongeveer 3x per jaar. Voor een showtoilet moet een wheaten vaker geknipt worden.

Moeten de oren geplukt worden?

Ja, om de gehoorgang vrij te houden, zodat het niet kan gaan broeien , moeten de oren geplukt worden.

Moeten de tanden gepoetst worden?

Dat hangt af van het soort voer en van de frequentie waarmee uw wheaten op botjes knaagt. Het kan nooit kwaad om tanden te poetsen , maar het is niet bij alle wheatens nodig.

Mogen wheatens op de bank of in bed ?

Het kan dominantieproblemen opleveren, als jonge honden hun plaats niet weten en ze op gelijke hoogte zitten en liggen als de baas. Dus liever niet

Vinden wheatens autorijden leuk ?

Als een wheaten autorijden gaat associeren met leuke dingen, zoals wandelen , zullen ze autorijden leuk vinden. Het is belangrijk om de jonge hond niet te voeren vlak voor een autorit, anders kunnen ze autorijden gaan associeren met misselijk worden , en kan dat blijven hangen.

Wanneer zijn wheatens volwassen ?

Sommige wheatens lijken nooit volwassen worden, maar de meesten zijn rond een jaar of 3 - 4 wel serieuzer en daarmee volwassen te noemen qua gedrag. Reuen blijven langer jeugdig dan de meeste teven , maar ook daar zijn uitzonderingen in te vinden.

Springen wheatens tegen mensen op ?

Eigenlijk moet het springen niet aangeleerd worden . Bij een pup die dit wil doen moet opspringen tegen mensen afgeleerd worden. Als visite dichterbij komt , dan even met de handen naar beneden op pupniveau. Zo hoeft pupje niet op te springen om bij je handen te komen. De pup ziet handen nl. als een “bek”en wil daaraan likken. Hoe hoog dat dan ook is.

Zijn wheatens waaks? Blaffen wheatens vaak?

Wheatens zijn over het algemeen waakse honden. Een goed opgevoede wheaten zal alleen blaffen als het nodig is, als er iemand aan de deur staat b.v. Overmatig blaffen is een teken dat er iets niet goed is, ofwel met de opvoeding, ofwel dat de hond teveel alleen gelaten wordt.

Waarom in een bench?

Het is belangrijk dat uw Wheaten een plekje voor zichzelf heeft, waar hij zich terug kan trekken. Tijdens het zindelijk maken is een (passende bench een handig hulpmiddel. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw Wheaten de hele dag in de bench wordt opgesloten.

Zijn Wheatens hypo-allergeen?

Nee, geen enkele hond is hypo-allergeen, wat fokkers van zg designerhonden ook mogen beweren . Het kan wel zijn dat u beter tegen een Wheaten zou kunnen , dan tegen een andere hond, maar dat wil nog niet zeggen dat de Wheaten hypo-allergeen is. Laat u onderzoeken, als u vermoedt dat u allergisch bent voor honden. Heel vaak blijkt men nl allergisch te zijn voor huisstofmijn , en ligt de oorzaak ergens anders dan bij een huisdier.

 

Verharen Wheatens ? / Verharen Wheatens niet ?

Ja, alle honden verharen en zo ook de Wheaten. Ze verharen echter niet  in periodes, maar het hele jaar door en u zult de haren niet snel vinden op uw meubels. De uitgevallen haren moeten wel uit de vacht gekamd worden, anders ontstaan er klitten.

 

 

If you’re  lucky enough to be Irish, you’re lucky enough

Image3a
Image3a
Image3a
Image3a
Image3a