De Wheaten

Irish softcoated wheaten terrier 001 (002)

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier

 

Hoe spreek je deze naam eigenlijk uit ? Eirisj  Sawt KOH-ted Wiet-n TER-ie-ur

 

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier (afgekort ook wel de Wheaten genoemd) is afkomstig uit Ierland. Zijn naam doet dit natuurlijk al vermoeden. De Wheaten werd door de arme boeren gehouden als een allround-hond en werd geacht ongedierte te bestrijden, de kudde te hoeden, het erf te bewaken en werd ingezet op de, inmiddels verboden, jacht op dassen en otters. Om dit alles te kunnen, moest de Wheaten wel een sterke, gezonde en enigszins geharde hond zijn.

In 1937 erkende de Ierse Kennel Club (IKC) het ras officieel en in de jaren 70 werden in Nederland de eerste Wheatens gefokt.

Tegenwoordig is de Wheaten een echte veelzijdige familiehond die zich gemakkelijk aanpast aan het leven op het platteland of in de stad. Uiteraard heeft een Wheaten wel voldoende beweging en genoeg aandacht nodig.

De Wheaten staat te boek als een wat gematigdere Terriër; het is een heel levendige en vrolijke hond. De Wheaten  is wat minder fel dan de meeste andere Terriërs maar heeft evengoed de typische kenmerken van de Terriër.

 

 

DSCN1451

If you’re lucky enough to be Irish, you’re lucky enough

Image3a
Image3a
Image3a
Image3a